Door Trudy Leijte

Coachen kan op vele fronten en op veel manieren. Werk ik met kandidaten van 2de Spoor, dan is dat heel anders dan wanneer iemand vrijwillig kiest voor coaching. Bij 2de Spoor begrijpen ze dit en hebben persoonlijk contact daarom hoog in het vaandel. Het grootste verschil is toch wel het accepteren van de situatie. En het bewustzijn dat je meer bent dan alleen je functie. Als dat kwartje valt, heb je een goede basis voor de zakelijke kant.

In 2e spoortrajecten zie ik vaak dat de meeste lichamelijke beperkingen voortkomen uit een bepaalde mate van overbelasting. Ook chronische vermoeidheid en een burn-out hebben dikwijls een historie van continue overbelasting.

Overtuigingen

Overbelasting ontstaat meestal door overtuigingen. Vooral vrouwen willen graag in controle zijn. Ze zijn vaak erg zorgzaam en denken dat bepaalde huishoudelijke taken niet door de rest van het gezin gedaan kunnen worden. Op het werk trekken ze, soms onbewust, veel naar zich toe en soms zijn ze ook nog belast met mantelzorg. Maar ook bij mannen zie je oververantwoordelijk gedrag, waardoor ze hun grenzen overschrijden.

Inzicht in onbewuste overtuigingen

Ieder mens vormt overtuigingen op basis van wat je meemaakt in je leven. Deze ervaringen hoeven niet eens extreem te zijn om toch een effect te hebben op de opbouw van je overtuigingen. Ook wat je hoort van iedereen om je heen heeft invloed, vaak heel onbewust. Ons gedrag is gebaseerd op overtuigingen. Als coach geef ik kandidaten inzicht in die onbewuste overtuigingen, die vaak belemmerend werken op het proces van acceptatie en verandering: het levert waardevolle informatie op.

Acceptatie van de situatie

Als het gaat om een 2e spoortraject, gaat het vaak ook om de acceptatie van het feit dat je beperkt bent, dat dit allemaal moet van de wetgeving en dat je heel ander werk moet gaan doen. Om verder te komen is het noodzakelijk dat Iemand de situatie accepteert. Dat acceptatieproces is per individu verschillend en vraagt om regelmatig persoonlijk contact. Niet elk re-integratiebureau biedt die ruimte om kandidaten tweewekelijks te bezoeken, daarom werk ik graag voor 2de Spoor.

Meer dan de functie

Als mensen weerstand hebben tegen de verandering, helpt het heel erg als ze het inzicht krijgen dat ze meer zijn dan hun werk of de beperking. Dit omdenken zorgt ervoor dat er geloof ontstaat en er een luikje opengaat. Als het kwartje valt, komt iemand in beweging en ben je al op de helft. Hoe sneller het kwartje valt, hoe meer tijd er is om de gewenste baan te vinden.

Een goede basis voor zakelijke kant

Een vertrouwensband creëren, mensen mentaal ondersteunen en vanuit die aansluiting steeds meer naar de zakelijke kant bewegen, dat is hoe ik te werk ga. Dat lukt alleen als je echt persoonlijk contact kunt maken. Door de visie die 2de Spoor aanhangt kan ik kandidaten op een persoonlijke manier begeleiden. Ik vind het elke keer weer geweldig om die transformatie te zien waardoor kandidaten de baan vinden die bij hen past. Het geeft me heel veel energie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *