Maatwerk, een belangrijke pijler voor re-integratiewerk

Door Marleen Claassen

 

De opdrachten in samenwerking met 2de Spoor verlopen heel goed, we delen dezelfde visie. Maatwerk is voor mij een belangrijke pijler voor het re-integratiewerk. Een re-integratiebureau dat daar oog voor heeft, zoals 2de Spoor, past mij dan ook goed.

 

Lees meer >

 

Collega’s

We zijn natuurlijk allemaal zzp’ers, de coaches van 2de Spoor, maar toch voelt het als collega’s. Zo heb ik veel geleerd van Mardou Hollenbach, die als een van de eerste coaches voor Mirelle aan de slag is gegaan. Via haar ben ik bij 2de Spoor terechtgekomen. Ik heb een goede klik met Mirelle en ook met de medewerkers van de backoffice: het is een hele fijne club.

 

Luisterend oor

Bij 2de Spoor binden ze de coaches aan zich door goed voor ons te zorgen. Als ik ergens tegenaan loop tijdens een 2e spoortraject, dan vind ik het belangrijk dat ze er voor me zijn, een luisterend oor bieden. En dat vind ik echt bij 2de Spoor, een back-up die met je meedenkt. Tijdens de halfjaarlijkse themabijeenkomsten ontmoeten we elkaar allemaal, en dat schept een band. Het is een boeiend vak en op zo’n dag kun je echt sparren met je collega’s.

 

Maatwerk

Een 2e spoortraject moet natuurlijk verlopen volgens de regels van het spel, de wet- en regelgeving. Het is voor mij vanzelfsprekend dat een traject hieraan voldoet. Wat ik een hele waardevolle toevoeging vind is het maatwerk. Staan alle partijen hiervoor open, dan kunnen we stappen maken. Natuurlijk heeft de werkgever een doel. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de werknemer zich weer goed gaat voelen en weer ergens energie van krijgt. Vervolgens zie je dat de een grotere stappen maakt dan de ander. En soms moet je mensen juist afremmen, een stapje minder is dan beter.

 

Effectieve stappen

Als een kandidaat bijvoorbeeld de taal niet spreekt, geen computer heeft en ondersteuning nodig heeft, dan is solliciteren in eerste instantie een brug te ver. Beter is het dan om in het begin in te zetten op de juiste ondersteuning en het verstevigen van het netwerk, zodat iemand toch als winnaar uit de strijd kan komen. De stappen in het 2e spoortraject worden dan niet in een hoog tempo gezet, maar zijn per saldo wel effectiever.

 

Menselijke maat

Een nieuwe baan voor de medewerker is waar ik voor ga, dat is natuurlijk het doel. Ik heb echter ook moeten accepteren dat dat soms niet lukt. Komt iemand binnen met een negatief zelfbeeld en veel verdriet omtrent zijn gezondheid en het verliezen van zijn baan, dan zal eerst een andere mindset nodig zijn om vervolgens een baan te kunnen vinden. Dan is het hoogst haalbare binnen het traject bijvoorbeeld dat een kandidaat met meer zelfredzaamheid de deur uitgaat. Het is heel fijn dat ze dit bij 2de Spoor begrijpen: maatwerk en de menselijke maat, dat vinden zij ook belangrijk. Het levert een win-winsituatie op, want is het goed voor de werknemer, dan is het vaak ook het beste voor de werkgever.