Door José Oosterholt

Het is nu zo’n jaar of drie geleden dat ik bij 2de Spoor terechtkwam. Vanaf het begin voelt onze samenwerking als een warm bad: Mirelle is ongelooflijk attent, draagt uit waar ze voor staat en is heel deskundig. Ik ben echt onder de indruk van de manier waarop ze de organisatie leidt. De collega’s op kantoor en de andere coaches in het land zijn allemaal heel betrokken. We delen veel kennis en steunen elkaar waar nodig. De sfeer is super.

Lees meer>

Open, toegankelijk en daadkrachtig

Ik vind het heel fijn om met 2de Spoor samen te werken en weet eigenlijk zeker dat dit wederzijds is. Een keer per jaar heb ik met Mirelle een voortgangsgesprek en bespreken we allerlei zaken. Ik voel dan de ruimte om open te zijn, uit te leggen waar ik mee bezig ben en hoe ik de relatie zie met 2de Spoor. In zo’n gesprek is Mirelle heel toegankelijk, dat is haar kracht, en ze doet echt iets met de feedback. Want ze vindt het belangrijk om ondersteunend te zijn, zodat wij goed kunnen functioneren in het veld. Ook op kantoor denken ze met je mee, reageren ze snel en staan ze voor je klaar. En dan nog de coachdagen: die zijn inhoudelijk top en het is heerlijk om op zo’n dag in de watten te worden gelegd.

Dezelfde visie

Afspraak is afspraak vind ik heel belangrijk. En snel schakelen met de werkgever, vooral als het traject dreigt te stagneren. Naar de werknemer toe ben ik open en transparant. Voor een goed lopend traject is het van belang om te zorgen voor duidelijkheid bij alle betrokken partijen. Door kandidaten  vervolgens op de juiste momenten te motiveren en enthousiasmeren, komen ze in beweging. Ook hierin zie ik veel overeenkomsten met de visie van 2de Spoor.

Mindset is heel belangrijk

Elke kandidaat benader ik met respect, ik wil goed in verbinding staan. Eerlijkheid en oprechte betrokkenheid spelen hierbij een grote rol.  Gedurende het traject ben ik volhardend en creatief en neem de kandidaat hierin mee. Want als we er samen voor gaan, kunnen we alles uit de kast halen om het doel te bereiken. Als het op het eind van het traject dan niet is gelukt, hebben we wel alles geprobeerd, dat is wat ik hen voorhoud. Dat begint vaak met een stukje bewustwording over de mindset.

Moeten of willen

Ziet de kandidaat het traject als een ‘moetje’, dan wordt het zwaar. Kan ik diegene er anders naar laten kijken door duidelijk te maken dat je zelf de keuze hebt, dan wordt het traject vaak veel luchtiger. ‘Moeten’ is alsof je geen keuze hebt, dan stijgt het boven je uit en verkramp je. ‘Willen’ betekent bewust een keuze maken en dat geeft lucht en ruimte. En dan zie je dat er aandacht komt voor activiteiten en dingen die je kunt ondernemen, de kandidaat komt in actie.

Soms een pas op de plaats

Waar ik echter altijd mee begin is analyseren in welke fase van het rouwproces de kandidaat zich bevindt. Want het accepteren van je beperkingen of het baanverlies gaat over rouw en verlies. Ik ga niet op de stoel zitten van de therapeut, maar het is wel goed om hier eerst een beeld van te krijgen. In de beginfase is iemand nog in shock. Is er al besef, dan gaat dit vaak gepaard met verdriet en boosheid. Stel dat iemand in die boosheid blijft hangen, dan is soms hulp nodig. Dan adviseer ik eerst contact op te nemen met de huisarts of praktijkondersteuner.

Opbouwen belastbaarheid

In een tweede spoortraject zijn kandidaten vaak ook bezig met het opbouwen van hun belastbaarheid. Dat is niet altijd makkelijk maar vinden ze de juiste balans tussen inspanning en ontspanning, dan levert dat meestal een positieve lijn op. Iedereen heeft ups en downs hierin, maar dat is voor mij een uitdaging. Ik blijf altijd positief, zie mogelijkheden en weet mensen over het algemeen zover te krijgen dat ze de draad weer oppakken.

Aan de slag met de mogelijkheden

Mensen zijn meer dan hun beperkingen. Ik vind het mooi om te zien als kandidaten weer groeien in hun energie, in hun kracht komen en aan de slag gaan met de mogelijkheden. En dat zij hierdoor weer een toekomst tegemoet gaan. Ik hoop nog veel mensen hierbij te kunnen helpen, heel graag in samenwerking met 2de Spoor.

Laat een reactie achter