Door Helen Akkerman

Door op de bank te blijven zitten, word je niet gelukkig én vind je geen nieuwe baan. Wat er ook met je aan de hand is, er zijn meer mogelijkheden dan je van tevoren denkt. Ik spreek uit ervaring, dus ik kan deze boodschap altijd goed overbrengen aan kandidaten. En hen uitleggen dat een werkervaringsplaats wonderen kan doen. De ondersteuning van 2de Spoor helpt mij hier enorm bij!

Lees meer>

Opstap naar werk

In mijn vrije tijd ben ik bezig om in een klooster een centrum op te zetten waar mensen weer aan de slag kunnen, op allerlei manieren. Het is op vrijwillige basis, dus het is een mooie opstap naar werk of het biedt meer zingeving in het leven.

Re-integratievisie

Dit is meteen mijn visie op het re-integratievak. Iemand in een spoor 2 traject die helemaal uit het werkritme is, kan op een werkervaringsplaats zonder werk- of emotionele druk proeven aan een nieuwe baan, zelfvertrouwen opbouwen en zo steeds meer uren gaan werken. Ook de werkgever kan eerst eens aankijken hoe het gaat. Als je het op deze manier insteekt, vinden mensen bijna altijd een nieuwe baan. Want zijn ze eenmaal van die bank af, dan gaat het daarna bijna vanzelf. Is iemand echter fit genoeg om direct naar ander werk te gaan, dan is van een werkervaringsplaats geen sprake en starten we meteen met solliciteren.

Missie en visie 2de Spoor sluit enorm aan

Toen ik tweeëneenhalf jaar geleden in contact kwam met Mirelle Klijs van 2de Spoor, ontdekte ik dat mijn denk- en werkwijze voor een groot deel overeenkomen met haar missie en visie. De dynamische uitstraling van het bedrijf, hun eigen enthousiasme en de positieve benadering, waardoor kandidaten er weer in gaan geloven, is ook mijn manier. Het is dezelfde energie. Verder beschikt 2de Spoor over een enorm netwerk voor het vinden van werkervaringsplaatsen. De medewerkers van de back office bieden altijd een luisterend oor en denken mee om mensen te kunnen plaatsen. Als zelfstandige is het fijn hierop terug te kunnen vallen.

Verwerking

Wat je in de praktijk vaak ziet is dat er nog issues in de weg staan. In het handboek van 2de Spoor staan hele goede richtlijnen voor een stuk verwerking, zodat iemand open gaat staan. Hebben we dan eenmaal een zoekrichting bepaald, dan gaan we solliciteren of een werkervaringsplaats zoeken. Door zelf enthousiast te zijn over de nieuwe richting, krijg je iemand makkelijk in beweging. Ik vind het heel fijn dat ik bij 2de Spoor de ruimte krijg om het op deze manier aan te vliegen. Zij geloven in persoonlijke gesprekken, in echt contact, en dat is ook mijn manier.

Commerciële achtergrond

Voordat ik me – na een lange ziekteperiode – had omgeschoold naar re-integratie coach, heb ik jaren gewerkt in de arbeidsbemiddeling, in diverse commerciële functies. Dit helpt me nu enorm om voor mijn kandidaten een werkervaringsplaats te regelen. En weet je wat ik nou zo mooi vind? Dat er best veel werkgevers zijn die iets willen betekenen voor de maatschappij. Dat ze mensen die een opstapje nodig hebben, graag een kans willen bieden. Ze weten soms alleen niet precies hóe. Hierover ga ik dan met hen in gesprek. Het gaat echt niet altijd vanzelf, het is flink zoeken in deze bizarre tijd. Mijn commerciële achtergrond komt dan ook goed van pas: ik vind het een leuk spel.

Laat een reactie achter