Door Thea Coumans

Als coach begeleid je niet zelden een soort rouwproces. De een is bang voor inkomstenverlies waardoor de situatie onzeker wordt, de ander wil geen afscheid nemen van de branche waarin ze altijd heeft gewerkt en loopt vast. Lukt het ondanks alle belemmeringen toch om iemand te begeleiden naar een nieuwe kans, dan voelt dat super. 2de Spoor zorgt voor ondersteuning waardoor ik mijn werk nog beter kan doen. Het snijdt echt hout wat deze club te bieden heeft: fijn dat ik hier bij mag horen!

Lees meer >

Geen nieuw lijf

Afscheid nemen, de nieuwe situatie accepteren, onbekende wegen bewandelen: het zijn processen waar kandidaten in kunnen zitten, en die maken het werk voor mij heel leuk. Het hoofddoel blijft altijd mensen naar een nieuwe baan begeleiden. Zo had ik laatst een jonge kandidaat die al menig jaar in de zorg werkte. Ze had allerlei klachten in haar hele lijf, waar ze nooit over praatte: ze was altijd opgewekt en vrolijk. In de zorg zie je best veel mensen die zich wegcijferen en veel geven. Ik heb haar uitgelegd dat ze zuinig moet zijn op haar lijf, dat ze niet ergens een nieuw lijf kan ophalen of zo. Via een werkervaringsplek die ik voor haar kon regelen bij een notariskantoor, heeft ze ontdekt dat er nog meer is dan alleen de zorg.

De werkgever denkt mee

Kijk, en dat bedoel ik nou met een rouwproces: ze moest afscheid nemen van de zorg, dat is niet zomaar iets. In eerste instantie wilde ze dat ook helemaal niet. Door de werkervaringsplek zag ze toch nieuwe mogelijkheden. Dat had ze van tevoren totaal niet verwacht: een beetje typemiepen in zo’n kantoortuin, ze zag het helemaal niet zitten. Nu is ze maar wat blij met deze leuke, nieuwe baan. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de computervaardigheden van deze kandidate niet optimaal waren. Dus ik heb uitgezocht welke opleiding het beste voor haar zou zijn. De werkgever die de opleidingskosten moet betalen – in dit geval de zorginstelling – ging meteen akkoord. Voor de voortgang van het proces is het fijn als de werkgever zo goed meedenkt.

2de Spoor is er altijd voor je

Het voelt goed dat ik 2de Spoor achter me heb staan. Mirelle is echt een kei, die het steeds weer voor mekaar krijgt om alle coaches in het hele land bij de organisatie te betrekken. Een keer per jaar brengt ze ons allemaal een bezoek, komt ze naar me toe, helemaal naar het Limburgse: uniek! Ze ziet ons als gelijken, waardeert ons oprecht en probeert er alles aan te doen om iedereen zoveel mogelijk te ondersteunen. Heb ik ooit een hulpvraag, dan zet ze als het nodig is haar hele netwerk in om tot een oplossing te komen.

Boeien en binden

Naast alle steun brengt 2de Spoor ook deskundigheid, bijvoorbeeld tijdens de coachdagen die ze twee keer per jaar organiseren. Van tevoren wordt onze behoefte gepolst en hier speelt Mirelle perfect op in. Zo worden dit zeer interessante en boeiende dagen, waarop iedereen zich verheugt. ’s Middags zijn ook opdrachtgevers welkom. Ik vind het een waardevolle toevoeging om ook met hen contact te kunnen leggen. Boeien en binden, daar is Mirelle heel goed in.

Gewoon zichzelf

Bij 2de Spoor staan ze altijd op scherp: ze doen er alles aan om ons te ontlasten, zodat we ons werk nog beter kunnen doen. Als zzp’er heb je ook weleens een sparringpartner nodig. Het komt niet vaak voor maar als ik Mirelle benader, is ze er echt voor me. Zo gaat ze ook met klanten om, heel authentiek, het is nooit een opgeklopt verhaal en ze wint er geen doekjes om. Ze is gewoon altijd zichzelf.

De coaches in het land, Mirelle en alle medewerkers op kantoor, altijd vriendelijk en behulpzaam: het is een fantastische club. Het is heel fijn om hier bij te horen.

Laat een reactie achter