Door Liesbeth Bezem

Sinds 2015 ben ik verbonden aan 2de Spoor. De energie, het enthousiasme en de professionaliteit van Mirelle Klijs voor 2e spoortrajecten spreken mij erg aan. Mirelle heeft hart voor de zaak, de bedrijven waarvoor ze werkt en de betrokken coaches en medewerkers.

Lees meer>

Toegankelijk, deskundig en to the point

2e spoortrajecten zijn soms heel complex. Bij vragen kan ik altijd snel met iemand sparren: iedereen bij 2de Spoor is toegankelijk en snel bereikbaar. Mirelle heeft bovendien kennis van zaken, is deskundig en to-the-point. Dat maakt het prettig om te overleggen en samen te werken.

Blijven ontwikkelen

Het continu professionaliseren en verbeteren van mijn aanpak is voor mij cruciaal. Als coach is het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen en de ontwikkelingen te volgen op het gebied van wet- en regelgeving, de arbeidsmarkt en thema’s als burn-out en duurzame inzetbaarheid. Twee keer per jaar worden er door 2de Spoor voor alle coaches professionaliseringsdagen georganiseerd rondom actuele thema’s. Voor mij is het volgen van deze workshops, samen met collega’s, van grote meerwaarde. Bovendien is het leuk en zinvol om met collega’s te sparren en te overleggen.

Goede tussenstappen voor een beter resultaat

Veel kandidaten zijn bij aanvang van het 2e spoortraject gericht op het resultaat. Óf ze willen hun baan behouden, óf ze willen een nieuwe en leuke functie, die aan al hun voorwaarden voldoet. Aan het begin van ieder traject licht ik toe dat het gaat om de goede tussenstappen. Hoe beter de tussenstappen, hoe groter de kans op een goed resultaat. Het uitdagende bij 2e spoortrajecten is dat je met iedereen weer andere stappen maakt. Mijn rol is om gezamenlijk de goede tussenstappen te bedenken en medewerkers een breder perspectief te geven op hun loopbaanmogelijkheden. Het zoeken naar een andere baan gaat met vallen en opstaan, proberen en leren van de ervaringen. Als coach bied je ondersteuning bij tegenslagen en bij het vergroten van het zelfvertrouwen, waardoor ze (weer) gaan geloven in de eigen mogelijkheden.

Praktijkvoorbeeld

Het vinden van de meest passende baan binnen de mogelijkheden en wetgeving, dat is altijd het uitgangspunt. Soms valt alles op zijn plek, zoals bijvoorbeeld bij een van de kandidaten die werkte als gevelreiniger. Zijn grote droom was een baan in de jeugdzorg, het begeleiden van kinderen. Ondanks dat hij de juiste opleiding en ervaring miste, greep hij het 2e spoortraject aan om dit te onderzoeken. Door zijn enorme motivatie en inzet zijn we samen actief op zoek gegaan naar mogelijkheden. Via een werkervaringsplaats kreeg hij de kans werkervaring op te doen bij een jeugdzorgorganisatie. De nieuwe werkgever was zo enthousiast dat hij een leer-werkbaan kreeg aangeboden. Kijk, van dit soort trajecten word ik heel blij!

Synergie

De resultaten van 2e spoortrajecten zijn heel verschillend. Sommige medewerkers vinden een nieuwe baan en voor anderen is een werkervaringsplek de eerste stap richting een andere passende werkplek. Maar ook op een goede manier toewerken naar een WIA-keuring of de acceptatie dat iemand niet meer in staat is om te werken, kunnen goede resultaten zijn. Samen met de werkgever en de medewerker zet ik me in voor de beste oplossing. Met het enthousiasme, de deskundigheid en energie van alle coaches en medewerkers van 2de Spoor, bereiken we een bepaalde synergie. Een synergie waarmee de trajecten steeds beter worden.

Laat een reactie achter